Thuis bewegen voor senioren

Blijf fit en vitaal

Als gevolg van de maatregelen om de verspreiding van het Corona virus tegen te gaan, zijn veel sport- en beweegactiviteiten geannuleerd  en  het  advies  is  om zo  min  mogelijk  de  deur  uit  te  gaan.  Maar het is geen reden om letterlijk stil te gaan zitten. Door stilzitten verslechtert  de weerstand  en  dat  is  precies wat u nu niet wilt. Er zijn genoeg andere mogelijkheden om actief te blijven, wandelen, fietsen is allemaal nog mogelijk. Houdt hierbij wel rekening met de gestelde maatregelen: ga niet in groepen en houdt voldoende (minimaal 1.5m) afstand. Maar ook thuis kunt u gemakkelijk in beweging blijven. Diverse organisaties ondersteunen hierin door het maken van online lessen en overzichten met laagdrempelige en toegankelijke oefeningen om fit en vitaal te blijven. We maken het nu nog makkelijker door verschillende initiatieven te bundelen in één overzicht en u te inspireren aan de slag te gaan!

 

 

 

Het is belangrijk om aandacht te schenken aan alle vormen van bewegen. Die beweegvormen zijn samengevat in de beweegrichtlijnen. Lukt het lichamelijk niet om de richtlijnen te halen? Doe dan gewoon iets minder, maar blijf wel bewegen. Voor iedereen geldt: probeer op te bouwen waar het kan.

Op Alles over Sport.nl is een mooi artikel geplaatst met praktische tips om volgens de beweegrichtlijnen te bewegen. Heel makkelijk, laagdrempelig en haalbaar. 

Beweegbingo

Tijdens de coronacrisis hoef t u thuis zeker niet stil te zitten. Sportbedrijf Deventer heeft de beweegbingo uitgebracht om lekker te bewegen. Deze beweegbingo's worden samen met sportverenigingen en (top)sporters uit de gemeente Deventer gemaakt. De bingokaart voert u als volgt per dag uit:

  • Maandag: Onderste en bovenste rij
  • Dinsdag: Linker en rechter rij
  • Woensdag: Een kruisteken (X)
  • Donderdag: Een plusteken (+)
  • Vrijdag: Volle kaart

Stoelgymnastiek met Marit

Movido uit Deventer heeft een aantal leuke oefeningen die makkelijk op de stoel zijn te doen. Wij hebben twee filmpjes voor u om lekker even mee in beweging te komen.

Marit van Movido uit Deventer geeft een oefeniging stoelgymnastiek. Doe gezellig met haar mee!

De beweegposter

Kenniscentrumsport, FNO en Vilans ontwikkelden een beweegposter met oefeningen die u makkelijk thuis kunt uitvoeren. Door op de onderstaande afbeelding te klikken kunt u meteen van start.

Oldstars

Bij het aanbod van OldStars Sport is alles erop gericht om ouderen sociaal actief, fit en scherp te laten blijven. Naast bewegen staat bij OldStars het ontmoeten en sociaal contact centraal. Omdat alle sportverenigingen in ieder geval tot 28 april hun deuren gesloten houden en ouderen daarom ook geen gebruik kunnen maken van deze aangepaste vorm van sport, heeft het Ouderenfonds een podcast gelanceerd om elkaar te blijven ontmoeten: OldStars Radio. In deze podcast komen een vast aantal rubrieken aan bod, met muziek, beweegtips en mooie verhalen van OldStars en van ambassadeurs. De podcast wordt gemaakt door de OldStars zelf en redactioneel ondersteund door het Ouderenfonds. OldStars Radio is te volgen via: www.oldstars.nl/podcast

Naast OldStars Radio zet het Ouderenfonds ook in op het verenigingsgevoel middels haar verschillende sportieve ambassadeurs. Via content op de website bieden onder andere Wim Vermeulen en Léon van Schie concrete en haalbare bewegingstips aan. Ouderen kunnen op deze manier thuis met tips van experts op een verantwoorde manier in beweging blijven. 

Nederland in Beweging

Met niet aflatend enthousiasme stimuleren Olga Commandeur en Duco Bauwens elke Nederlander om mee te bewegen! Kijkers kunnen door mee te doen aan de oefeningen al de helft van de dagelijkse norm van 30 minuten gezond bewegen behalen. Nederland in Beweging is elke ochtend op tv te zien, maar via maxvandaag kunt u de afleveringen ook terugkijken en meedoen op een tijd dat het u schikt.

TOPFIT

De Dirk Kuyt Foundation heeft een nieuw concept ontwikkeld dat sporten voor iedereen mogelijk maakt. Met TOPFIT kan iedereen sporten, waar je ook bent en wanneer je maar wilt! Bekijk de filmpjes en doe mee!