Voorkom enkelverstuiking
In 2013 liepen sporters in Nederland 680.000 enkelblessures op. Dit is 15 procent van het totaal aan sportblessures in 2013. Het merendeel van de enkelblessures ontstaat plotseling. Bij de meeste enkelblessures gaat het om een verstuiking, verdraaiing of bandletsel. Bijna een derde van de sporters heeft last van een oude enkelblessure.
Uit recent onderzoek van EMGO+ blijkt nu dat het gebruik van een enkelbrace tijdens sport het meest effectief is om herhaalde enkelverstuikingen te voorkomen. Voor dit onderzoek volgde Kasper Janssen, sportarts en onderzoeker van EMGO+ van VUmc, een jaar lang 384 sporters nadat ze een enkelverstuiking hadden opgelopen. De sporters werden verdeeld over drie groepen. Eén groep droeg een brace tijdens het sporten, de tweede groep kreeg balanstraining, een derde groep kreeg een combinatie van beide. Na een jaar werd gekeken hoeveel nieuwe verstuikingen in de groepen waren ontstaan en wat de gerelateerde kosten waren. Meest opvallend was dat bracen tijdens sport goedkoper was en meer enkelverstuikingen bleek te voorkomen dan thuis trainen op een oefentol.
Combinatie
Cees-Rein van den Hoogenband, chef-arts van NOC*NSF, is dezelfde mening toegedaan: “Braces hebben een grote waarde bij het voorkomen van enkelletsels in de sport, maar vooral bij mensen die al eerder een letsel hebben gehad. Ik ken het verhaal van Kasper Jansen en onderschrijf dat volledig. In 1982 heb ik in mijn proefschrift al beschreven dat functionele behandeling van enkelletsels in een bandage (de zogenaamde methode van Coumans) beter was dan gips of een operatie. De later ontwikkelde braces zijn daar een voortzetting van. Overigens vind ik een combinatie met balanstraining wel zinvol.”
Enkelbrace
Overweeg na een enkelverstuiking bij het hervatten van de sportbeoefening daarom een enkelbrace. Draag de brace tijdens sport gedurende een jaar. Als een brace niet mogelijk of niet gewenst is, versterk dan je enkel met balansoefeningen. Van deze oefeningen is eerder al bewezen dat ze enkelblessures voorkomen, maar bovendien bevorderen ze de enkelfunctie.
Geschikte oefeningen vind je via de ‘Versterk je enkel’-app. De aanbevelingen uit het onderzoek van EMGO+ zijn ook in deze app opgenomen. De app helpt je als sporter een keuze te maken tussen een enkelbrace bij sporthervatting en balanstraining.
Brace Keuzewijzer
In een vervolgonderzoek werd nog onderzocht hoe voetballers, volleyballers en hardlopers drie verschillende bracetypen waardeerden. Ze droegen tijdens een aantal trainingen en wedstrijden afwisselend een compressiebrace, veterbrace of semi-rigide brace. Na het dragen beoordeelden ze de verschillende bracetypen onder andere op ervaren comfort, gevoel van stabiliteit en de mate van belemmering tijdens hun sport. De resultaten van deze studies worden nu in samenwerking met VeiligheidNL gebruikt om sporters ook een gerichter enkelbrace-advies te kunnen geven. Daarvoor kun je terecht in de Brace Keuzewijzer.
Over de app
De vernieuwde ‘Versterk je enkel’-app bevat naast de balanstraining met filmpjes en het bijbehorende oefenschema nu ook informatie over brace- en tapegebruik en een Brace Keuzewijzer. Daarnaast vind je in de app een kaart met de dichtstbijzijnde fysiotherapeut en sportarts. De app ’Versterk je enkel’ is beschikbaar voor smartphone en tablet. Meer informatie vind je op de site van VeiligheidNL.
Bron: www.sportzorg.nl
Foto’s: VeiligheidNL
Publicatiedatum: 08-10-2014