Sport niet met griep

Zeker als je aan teamsport doet, laat je niet snel een training of wedstrijd schieten. Je team rekent op je, en je bent het aan elkaar verplicht om zo veel mogelijk je steentje bij te dragen aan de gezamenlijke sportbeleving. Ook solosporters zullen niet gauw hun sportmoment opgeven. Een gemiste sportsessie verstoort wellicht je trainingsopbouw. En voor je sportieve pleziertje probeer je je vaak toch maar over de malaise heen te zetten.

Gevaarlijk

Trainen met griep onder de leden, en zeker met koorts, is echter niet zonder gevaar. Je immuunsysteem is verzwakt en je lichaam heeft alle energie nodig om beter te worden. En hoewel het vaak zo’n vaart niet loopt, kan de virusinfectie in het ergste geval terechtkomen in de hartspier, met als gevolg een myocarditis (ontsteking van de hartspier). Niet trainen dus, maar rust nemen!

Ook nadat je je weer beter voelt, heeft je lichaam een aantal dagen rust nodig om te herstellen. De basisregel die je het beste kunt hanteren, luidt dat je bij koorts het dubbele aantal dagen dat de koorts heeft geduurd niet moet sporten. Had je vier dagen koorts, dan mag je pas na acht dagen weer beginnen met trainen.

Verkouden

Anders dan bij griep kun je met een verkoudheid wel zonder gevaar doortrainen. Maar hoe weet je nou of je last hebt van verkoudheidsverschijnselen of dat je slachtoffer bent van de griep.

Om te bepalen of je al dan niet kunt sporten, is er een ezelsbruggetje: de nekcheck. Zijn de ziekteverschijnselen uitsluitend boven de nek gelokaliseerd (zoals neusverkoudheid, oorpijn, keelpijn en, heel belangrijk, geen koorts), dan is sporten toegestaan. De eerste twee tot drie dagen sport je wel op een lager pitje. Indien de ziekteverschijnselen (ook) onder de nek gelokaliseerd zijn, zoals hoesten, kortademigheid, koorts (meer dan 38 graden) en spierpijn in armen en benen, dan is het advies om niet te sporten. Het idee dat je door toch te gaan sporten “de ziekte eruit zweet” is een fabeltje.

Gerust hart

Heb je koorts en laat de nekcheck zien dat je klachten onder de nek gelokaliseerd zijn, laat je sportsessie dan met een gerust hart schieten en duik eens vroeg je bed in. Een schuldgevoel? Nergens voor nodig. Sporten met griep is namelijk levensgevaarlijk!

Bron: Sportzorg.nl
Foto: Shutterstock

Publicatiedatum: 12-11-2014