Smakelijk sportief: zuurkoolstamp met zalm

Ingrediënten

250 gram aardappelen, geschild en in gelijkmatige stukken gesneden
200 gram verse zuurkool
3 gedroogde abrikozen, in kleine stukjes gesneden
Peper en zeezout naar smaak
150 gram zalmfilet
20 gram cashewnoten
1 sinaasappel, in 4 plakken gesneden

Bereidingswijze

  • Doe de aardappelen in een kookpan, met de zuurkool en abrikozenstukjes erbovenop.
  • Voeg water toe tot de aardappelen bijna onder staan en breng op hoog vuur aan de kook.
  • Laat vervolgens met de deksel op de pan in 20 minuten op laag vuur gaar koken.
  • Bestrooi de zalmfilet met peper en zeezout naar smaak.
  • Leg nadat de zuurkool 15 minuten zacht heeft gekookt de zalmfilet op de zuurkool en kook nog 6 minuten zachtjes door met de deksel op de pan. De zalm is nu gaar gepocheerd.
  • Haal de zalm, die nu helemaal stevig is, uit de pan en stamp met de stamppotstamper de aardappelen door de zuurkool. Met het overgebleven kookvocht is de stamppot precies op het juiste vochtpercentage.
  • Bak de cashewnoten in een droge pan en leg ze apart.
  • Bak vervolgens de sinaasappelplakken aan weerszijden. De vruchtensuiker karamelliseert hierdoor en de sinaasappel krijgt een bruinere kleur.
  • Doe de stamppot zuurkool op een bord, bestrooi met de cashewnoten, leg de plakken sinaasappel erop en plaats als laatste de zalmfilet.

Bereidingstijd

30 minuten

Voedingswaarde

Energie: 753 kilocalorieën
Eiwit: 44 gram
Vet: 32 gram
Koolhydraten: 73 gram
Voedingsvezels: 21 gram

Kookweetje

Het hoge aandeel aan vetten in dit gerecht komt door de zalmfilet en de cashewnoten. Deze bestaan met name uit de gezonde onverzadigde vetten. De visvetzuren, ook wel omega-3-vetzuren genoemd, uit de zalmfilet zijn ontstekingsremmend en uitstekend voor herstel na een zware inspanning.

De zalmfilet laat zich gemakkelijk pocheren, eiwitten stollen al boven de 60 graden. Door de zalmfilet 6 minuten mee te laten garen op de zuurkool is deze heerlijk mals.

Bron: Brenda Frunt en Erik te Velthuis (Nieuwegein 2011), Goud op je bord, ISBN 978-90-5472-176-5
Foto: Michel Zoeter

 

Publicatiedatum: 22-12-2014