Terugkijken op 2014: Nederland verstevigt positie in internationale sportbesturen

“Het is belangrijk voor de positie van de Nederlandse sport dat er veel Nederlanders in internationale besturen en commissies actief zijn. NOC*NSF heeft zich ten doel gesteld dit aantal nog verder te verhogen”, zei voorzitter André Bolhuis.

Zo werd in oktober 2014 bekend dat Rita van Driel deel uitmaakt van de commissie die de bids gaat beoordelen van de twee kandidaat-steden voor de Olympische en Paralympische Winterspelen van 2022. Bolhuis: “Met Rita hebben wij meteen iemand in een van de belangrijkste IOC-commissies. Het is een mooie erkenning van haar ervaring en expertise.”

Speerpunten

Binnen NOC*NSF houdt Internationale Zaken zich onder meer met die opdracht bezig. “We hebben drie speerpunten: participatie, kennis delen en gastheerschap. Alles wat we doen, is afgeleid van één van die drie”, zegt Herbert Wolff, Head of International Relations bij NOC*NSF. “Participatie betekent actief deelnemen aan internationale besturen en commissies, maar ook het leveren van een inhoudelijke bijdrage aan internationale congressen. Een voorbeeld daarvan is onze directeur Gerard Dielessen, die tijdens een seminar van de Europese Olympische Comités op Cyprus in mei een presentatie hield over good governance in Nederland. Kennis delen doen we gevraagd en ongevraagd, wereldwijd. Afgelopen jaar hebben we onder meer het Fins, Turks en Braziliaans Nationaal Olympisch Comité op bezoek gehad om onze ervaringen te delen. Goed gastheerschap willen we onder meer laten blijken bij grote sportevenementen in Nederland. Tijdens het WK hockey in Den Haag waren wij bijvoorbeeld betrokken bij de ontvangst van IOC-president Thomas Bach en tijdens het WK roeien in Amsterdam waren we aanwezig bij een diner met internationale bestuurders in het Rijksmuseum. En onlangs nog sprak André Bolhuis de in Nederland gehouden bestuursvergadering van de Europese tafeltennisfederatie toe.”

Visie

Momenteel zijn er wereldwijd 240 Nederlanders vertegenwoordigd in internationale sportbesturen en commissies. Om uiteindelijk dat aantal te verhogen, ontwikkelde Internationale Zaken het afgelopen jaar een duidelijke visie, met de nadruk op het uitwisselen en delen van kennis. Dat gebeurde in 2014 onder meer tijdens inhoudelijke bijeenkomsten bij het WK hockey en het WK roeien, maar ook via een speciaal voor deze doelgroep opgezet digitaal platform en een maandelijkse nieuwsbrief. De doelgroep is tevreden over deze aanpak: in een tevredenheidsonderzoek waardeerde zij de netwerkbijeenkomsten met een 7,9 en kreeg het platform het cijfer 6,9.

Wolff: “Onze visie moet uiteindelijk leiden tot een sterkere internationale positie van NOC*NSF en de Nederlandse sport. Die positie moet internationaal ons netwerk vergroten en goodwill kweken. Dit kan ons dan later van pas kan komen wanneer internationale sportbestuurders worden gekozen, evenementen worden toegewezen, of als we aan tafel willen komen op plekken waar belangrijke beslissingen worden genomen.”

Bron: NOC*NSF
Foto: Flickr/CC Hendrik Mayor

Publicatiedatum: 31-12-2014