Quercetine: wondermiddel of niet?
Daar heb je weer zo’n antioxidant met een ingewikkelde naam: quercetine. Dit geneeskrachtige stofje zit in kleine hoeveelheden in veel soorten verse voeding, zoals in appels, kappertjes, uien, bonen, bieslook, citrusfruit, bosvruchten, broccoli, groene bladgroenten, kersen, groene thee en rode wijn. Daarnaast is quercetine in grotere hoeveelheden als voedingssupplement verkrijgbaar. Quercetine behoort tot de voedingssupplementen waarvan een werkzaam effect te verwachten is tijdens inspanning. Interessant voor (top)sporters!
Quercetine is een flavonoïde (kleurstof van planten). Het is een natuurlijke antioxidant, een stof die het lichaam beschermt. De stof komt voor in vele soorten verse groenten en fruit, wat betekent dat veel mensen er al gauw genoeg van binnenkrijgen. Let wel: het koken en schillen van quercetinerijke groente- en fruitsoorten verlaagt het gehalte aan quercetine. De stof zit voornamelijk in de schil.
Waar is het goed voor?
Allereerst gaat quercetine ongewenste celgroei, zoals kankertumoren, tegen. Daarnaast werkt het ontstekingsremmend en wondhelend, gaat het aderverkalking tegen en bevordert het de doorbloeding. Het is dus onder andere goed voor het hart: het beperkt hart- en vaatziekten, zoals hoge bloeddruk en hartfalen. Ook versterkt quercetine de werking van de meest bekende antioxidant: vitamine C.
Wie hebben er nog meer profijt van?
Diabetespatiënten doen er goed aan voldoende quercetinerijke producten, zoals appels en uien, te eten. Zij zullen door inname van de stof minder negatieve gevolgen van de ziekte ervaren.
Ook hooikoortspatiënten kunnen baat hebben bij bijvoorbeeld een portie broccoli of een glaasje rode wijn. De aanwezige quercetine zorgt er namelijk voor dat allergische reacties op pollen en ontstekingsreacties van de bovenste luchtwegen worden geblokkeerd.
Quercetine en (top)sport
Quercetine behoort tot de voedingssupplementen waarvan een werkzaam effect te verwachten is tijdens inspanning. Het is dan ook niet gek dat topsporters het gebruiken om hun uithoudingsvermogen te verbeteren en infecties terug te dringen. Bovendien gaat het de vatbaarheid voor griep na stressvolle inspanning tegen. Topsporters hanteren hierbij een dosering van twee- tot viermaal 250 milligram per dag. Doseringen tot 1.000 milligram per dag lijken tot nu toe geen schadelijke gevolgen te hebben. Voor hogere doseringen is dit nog onduidelijk.
Massaal aan de voedingssupplementen?
Als deze voedingsstof daadwerkelijk goed is voor al het bovengenoemde, kunnen we dan niet het beste en masse quercetine als voedingssupplement gaan innemen? Al was het maar uit voorzorg? Het antwoord daarop is nee. Het is namelijk niet gezegd dat een synthetische variant van deze antioxidant dezelfde effecten heeft als de natuurlijke variant. Het is zelfs mogelijk dat de synthetische variant kankerverwekkend is, terwijl de natuurlijke variant juist kanker voorkomt. Bovendien zit het stofje in zo veel verschillende soorten verse voeding, dat je er gemakkelijk voldoende van binnenkrijgt. Het innemen van een voedingssupplement is dus helemaal niet nodig.
Over de precieze effecten van quercetinesupplementen bij topsporters is verder nog veel onduidelijk. Uit onderzoek komen verschillende uitkomsten naar voren: het lijkt erop dat het duurvermogen en de duurprestatie van ongetrainde duursporters vergroot worden, maar dat van goed getrainde duursporters weer niet. Er is daarom meer onderzoek nodig, ook onder breedtesporters, om met meer zekerheid uitspraken te kunnen doen over de werking en effecten van quercetine als voedingssupplement.
Bronnen: gewijzigde herdruk Sportvoedingsatlas (verschijnt binnenkort) en Mens-en-gezonheid.infonu.nl
Foto: Flickr/CC vijay chennupatti
Publicatiedatum: 15-01-2015