Smakelijk sportief: boerenkool met tartaar en piccalillysaus
Onder de noemer ‘Smakelijk sportief’ vind je op Sport.nl elke week een smakelijk én sportief recept. Deze week: boerenkool met rundertartaar in piccalillysaus. Een echte wintermaaltijd, waarvan de energieleveranciers in een gunstige verhouding tot elkaar staan doordat er geen spekjes en rookworst zijn gebruikt, maar rundertartaar. Dat is niet alleen magerder, maar maakt het ook nog zeer eiwitrijk.
Ingrediënten
250 gram aardappelen, geschild en in gelijkmatige stukken klein gesneden
250 gram boerenkool uit de diepvries
Peper en zeezout naar smaak
Water
100 gram rundertartaar
5 gram kokosolie
75 gram piccalilly
25 ml water
Bereidingswijze
- Doe de aardappelen in een kookpan, met de boerenkool erbovenop.
- Voeg water toe tot de aardappelen bijna onder water staan en breng op hoog vuur aan de kook.
- Laat vervolgens met de deksel op de pan in 20 minuten op laag vuur gaar koken.
- Bereid tijdens het koken van de boerenkool het tartaartje.
- Maak het tartaartje wat platter en kruid met peper en zeezout naar smaak.
- Verhit de kokosolie in de wok en bak het tartaartje om en om in 4 minuten.
- Neem het tartaartje uit de wok en voeg de piccalilly en het water toe. Breng al roerend aan de kook, de piccalillysaus is nu klaar.
- Inmiddels zijn de aardappelen gaar. Voeg peper en zeezout naar smaak toe.
- Stamp met een stamppotstamper de boerenkool en aardappelen fijn.
- Roer de boerenkool nog even goed door met een pollepel.
- Plaats de boerenkool op een bord en schep de piccalillysaus eromheen, met het tartaartje erbovenop.
Bereidingstijd
30 minuten
Voedingswaarde
Energie: 469 kilocalorieën
Eiwit: 33 gram
Vet: 14 gram
Koolhydraten: 53 gram
Voedingsvezels: 15 gram
Kookweetje
Giet het weinige kookvocht dat over is van de bereiding van de aardappelen niet af. Hierdoor blijven smaak en vitaminen in de boerenkool en is geen boter of melk nodig om de massa weer smeuïg te maken. Boerenkoolstamppot is ook lekker te eten met bijvoorbeeld wat augurkjes en zilveruien.
Bron: Brenda Frunt en Erik te Velthuis (Nieuwegein 2011), Goud op je bord, ISBN 978-90-5472-176-5
Foto: Michel Zoeter
Publicatiedatum: 19-01-2015