Smakelijk sportief: erwtensoep uit eigen keuken

Ingrediënten

Let op: recept voor 5 porties!
500 gram spliterwten, gewassen
2,5 liter water
400 gram knolselderij, in blokjes van 1 bij 1 centimeter
200 gram winterwortel, gesneden
100 gram ui, in ringen gesneden
300 gram prei, gesneden
35 gram verse bladselderij, fijngesneden
1 magere runderrookworst (à 275 gram)
Peper naar smaak
4 theelepels groentebouillonpoeder

Bereidingswijze

  • Zet de spliterwten op met koud water en breng aan de kook.
  • Laat de spliterwten 45 minuten zachtjes doorkoken, tot ze aan puree gekookt zijn.
  • Voeg de groenten toe en laat circa 10 minuten doorkoken, totdat de knolselderij goed beetgaar is.
  • Verwarm ondertussen de magere runderrookworst in heet water en snij aan plakken. Breng met peper en groentebouillonpoeder verder op smaak.
  • Voeg de plakjes rookworst toe aan de soep.

Bereidingstijd

60 minuten

Voedingswaarde

Energie: 467 kilocalorieën
Eiwit: 33 gram
Vet: 13 gram
Koolhydraten: 55 gram
Voedingsvezels: 28 gram

Kookweetje

Erwtensoep is heel goed in te vriezen. Om die reden staat hierboven bij uitzondering een recept voor een grotere portie. Het is het lekkerst om tijdens het garen van de spliterwten verse groenten toe te voegen in plaats van panklare erwtensoepmixen te gebruiken. Als er te veel water is verdampt, voeg je gewoon weer wat extra water toe. Dit merk je als de soep veel te dik wordt. De bindkracht van de spliterwten werkt door als de soep afgekoeld is, hij wordt dan ook echt heel dik! Als je de volgende portie verhit, kun je die aanlengen met water. Wel al roerend aan de kook brengen.

Bron: Brenda Frunt en Erik te Velthuis (Nieuwegein 2011), Goud op je bord, ISBN 978-90-5472-176-5
Foto: Michel Zoeter

Publicatiedatum: 26-01-2015