Smakelijk sportief: Thaise biefstukrepen met wintergroenten en rijst

Ingrediënten

75 gram zilvervliesrijst
1 theelepel sambal badjak (of scherpte naar eigen wens)
1 teentje knoflook, fijngesnipperd
12 gram verse gemberwortel, geschild en fijngesneden
5 gram kokosolie
120 gram biefstuk, in repen gesneden
200 gram oud-Hollandse wintergroenten, bestaande uit 25% koolraap, 25% gele wortel, 25% oranje wortel en 25% knolselderij
50 ml Thaise chilisaus
20 ml water 

Bereidingswijze

  • Zet de zilvervliesrijst met ruim kokend water op en laat in 8 minuten gaar koken.
  • Als de rijst gaar is, giet dan het overtollige vocht af en laat de rijst met de deksel op de pan staan.
  • Meng de sambal, knoflook en gemberwortel.
  • Wrijf met een theelepel een deel van dit kruidenmengsel op de biefstukrepen.
  • Verhit de kokosolie in de wok.
  • Bak de biefstukrepen in circa 5minuten om en om en haal ze uit de wok.
  • Roerbak nu de oud-Hollandse wintergroenten in de wok met de rest van het kruidenmengsel.
  • Serveer de zilvervliesrijst op een bord, met daaroverheen de gewokte wintergroenten.
  • Breng de chilisaus en het water in de wok aan de kook en voeg de biefstukrepen toe.
  • Serveer de biefstukreepjes in saus bovenop het gerecht.

Bereidingstijd

20 minuten

Voedingswaarde

Energie: 557 kilocalorieën
Eiwit: 38 gram
Vet: 9 gram
Koolhydraten: 82 gram
Voedingsvezels: 8 gram

Kookweetje

De groenten kun je tegenwoordig als mix vers kopen. Dat is wel zo fijn, omdat koolraap en knolselderij bet grote producten zijn voor een klein huishouden. En het niet hoeven schoonmaken en snijden bespaart ook nog flink wat tijd.

Wist je trouwens dat de gember in dit gerecht krachtig werkt tegen ontstekingen? Het is een antioxidant die nog effectiever is dan vitamine E.

Bron: Brenda Frunt en Erik te Velthuis (Nieuwegein 2011), Goud op je bord, ISBN 978-90-5472-176-5
Foto: Michel Zoeter

Publicatiedatum: 12-01-2015