Sporten met een bitje, nu ook in judo

Voorafgaand aan dit besluit is uitgezocht of het toestaan van het gebruik van bitjes op bezwaren zou stuiten en of het risico’s met zich mee zou brengen. “Toen bleek dat er geen risico’s aan verbonden zitten, hebben we het plan voorgelegd aan het bestuur”, vertelt Koeman desgevraagd.

Uitzondering

De regeling is voor veel judoka’s in deze leeftijdscategorie een uitkomst. “We merkten in de praktijk dat er heel vraag naar is”, licht Koeman toe. Voor de komst van de bitjes waren kinderen met een vaste beugel namelijk uitgesloten van wedstrijden. Met hun slotjesbeugel zouden ze hun tegenstander bijvoorbeeld zomaar eens kunnen verwonden. Volgens Koeman zorgt het bitje zowel voor de beugel als voor de tanden voor bescherming. “Kinderen met een vaste beugel kunnen sinds 1 januari dus ook gewoon weer deelnemen aan de wedstrijden.” Een belangrijke reden voor de Nederlandse judobond om een eigen koers te kiezen en deze regeling toch in te voeren voor judoka’s onder de achttien jaar.

Transparant

Wie denkt dat de kinderbekkies straks een kleurrijk geheel vormen op de tatami, heeft het mis. Opmerkelijk detail van het bitjesbesluit is namelijk dat de gebitsbeschermers enkel transparant mogen zijn. “Dit is een bewuste keuze”, laat Koeman weten. “We willen niet dat kinderen op de mat verschijnen met bitjes in alle kleuren van de regenboog. Felgekleurde bitjes worden geassocieerd met heftiger vechtsporten dan judo.” Daarnaast wil de judobond waar mogelijk de internationale lijn blijven volgen en daar horen zo onopvallend mogelijke bitjes bij.

Bron en foto: Judo Bond Nederland

Publicatiedatum: 08-01-2015