Wat doe ik tegen vermoeide benen?

Vermoeide benen kunnen een boosdoener zijn voor je tempo. Dat is vervelend, zeker als je qua conditie en ademhaling nog gerust een tijdje door had kunnen rennen. Gelukkig kun je er wel degelijk iets aan doen om zware benen te voorkomen.

Een goed begin…

Door je hardlooptraining op de juiste manier voor te bereiden, kun je voorkomen dat je last krijgt van vermoeide benen. Dit kun je op twee manieren doen:

  1. neem een halfuur voor de training een snack die veel koolhydraten en glucose bevat;
  2. zorg dat je goed bent opgewarmd voordat je aan je training begint. Dit doe je door je warming-up te combineren met rekoefeningen. 

Eet en drink op tijd

Zorg ervoor dat je op tijd iets eet en drinkt. Wacht dus niet tot je uitgedroogd bent en honger krijgt, want dan kan het te laat zijn. Je kunt de man met de hamer beter voor zijn. Maar wanneer doe je dat dan? Het beste moment om even snel iets te eten of te drinken is als je lekker loopt en je nog goed voelt. Plan je eetmoment dus niet als je net een steile berg op rent bijvoorbeeld.

Pas je aan

Om het langer vol te houden kan het helpen om kleinere stappen te zetten. Wanneer je voelt dat je benen verzwakken, moet je de grootte van je passen aanpassen aan de behoefte van je lichaam. Dit kun je op vier manieren doen.

  1. door je tempo te verlagen en op je snelheid te letten als je bergafwaarts loopt;
  2. door je voeten extra hoog op te tillen – hierdoor wordt ook je bloedsomloop gestimuleerd;
  3. door je voeten zacht neer te zetten – hierdoor wordt ook de impact beperkt;
  4. door je voeten goed af te wikkelen van je hiel naar je tenen. 

 

Luister naar je lichaam

Het is heel belangrijk om goed naar je lichaam te luisteren. Veel sporters maken de fout om al van tevoren het tempo te bepalen waarin ze gaan lopen. Maar soms wil je meer dan je lichaam aankan: een snelle loopsessie na een lange werkweek is in combinatie met weinig slaap een stap te ver.

Ondersteun je spieren

Zorg voor de juiste kleding met eventueel extra ondersteuningsstukken. Door je beenspieren extra te ondersteunen werken je spieren effectiever en word je minder snel moe. 

Denk aan je doel

Probeer op zware momenten aan iets anders te denken, in plaats van in gedachten te blijven herhalen hoe zwaar je het hebt. Of spreek met jezelf een afstand of een doel af. Zo wordt de afstand beter te overbruggen.

Heb oog voor signalen

Wanneer je deze zes adviezen opvolgt, loop je vast een stuk makkelijker en zul je minder last hebben van zware benen. Bedenk wel dat je niet koste wat het kost een bikkel hoeft te zijn. Zwaar is prima, maar als je lichaam echt pijn doet, moet je stoppen en rust nemen. Dit zouden namelijk de eerste tekenen van een blessure kunnen zijn. Als je deze signalen van het lichaam negeert, kan dat later tot erge schade kunnen leiden.

Ook een vraag?

Heb jij ook een vraag over sport? Mail deze dan naar content@sport.nl.

Bron: Asics.nl
Foto: Shutterstock.com

Publicatiedatum: 04-01-2015