Voor ouders en kinderen met LEFF: op weg naar een gezond gewicht!

Hoewel niet ieder pondje door het mondje gaat, is een verstoorde balans tussen voeding en beweging er in de meeste gevallen de oorzaak van dat de weegschaal iets te ver uitslaat. Wanneer het kinderen betreft die wat zwaarder zijn dan gezond voor hen is, wijzen de vingers al gauw in de richting van de ouders.

Plezier

Voor die ouders is er LEFF, de Nederlandse versie van het internationale leefstijlprogramma MEND. MEND, wat staat voor ‘Mind, Exercise, Nutrition… Do it!’, is al succesvol in Engeland, Amerika, Canada en Australië. De afgelopen tien jaar hebben ruim 85.000 gezinnen deelgenomen aan MEND. Onderzoek laat zien dat kinderen die MEND hebben gedaan lekkerder in hun vel zitten en dat MEND gezinnen helpt hun eet- en beweeggedrag blijvend te veranderen. Het effect: ze worden fitter, gezonder en blijer.

LEFF staat voor Lifestyle, Energy, Fun & Friends. Het is een gratis programma, bedoeld voor kinderen boven een gezond gewicht. Ouder en kind doen altijd samen mee. Ze worden bewust gemaakt van het belang van bewegen en wat gezonde keuzes zijn in voeding. De nadruk van het programma ligt op plezier. Tien weken lang komen de kinderen en hun ouders twee keer per week samen, om tips en adviezen te krijgen over voeding en gedrag. En om te bewegen, te spelen en te sporten.

Ongezond gewicht?

LEFF is voor kinderen tussen de 7 en 13 jaar die boven een gezond gewicht zijn. Dat betekent dat er sprake is van een gewicht dat niet past bij de lengte en de leeftijd van deze kinderen. Zorgverleners noemen dat overgewicht of obesitas, LEFF spreekt liever van een ongezond gewicht.

Voor deze kinderen is het van groot belang om te werken aan een gezonder gewicht. Zodat zij zich net zo fit, gezond en blij gaan voelen als andere leeftijdsgenoten.

Go LEFF of No LEFF

Een aansprekend voorbeeld van een LEFF-activiteit is de supermarktspeurtocht. Daarbij gaan de kinderen op een geheime missie. Ze struinen, al dan niet met hun ouders, de schappen van de supermarkt af, al speurend naar Go LEFF-producten. Wat dat zijn? Een product is Go LEFF als het per honderd gram minder dan vijf gram suiker of vet bevat. Zo niet, dan is het No LEFF en komt het zeker weten niet in de boodschappenkar terecht. Om goed te kunnen speuren krijgen de kinderen een speurpas voorzien van een vergrootglas mee.

Een eenvoudige activiteit die de kinderen er op een heel leuke manier van bewust maakt dat er wat te kiezen valt, dat er gezonde en ongezonde producten te verkrijgen zijn. Ze leren hoe je die van elkaar onderscheidt en dat je zelf in de hand hebt welke producten je nuttigt.

Laagdrempelig

In 2014 werd de LEFF-pilot afgerond: op tien locaties in acht verschillende steden namen ouders en kinderen deel aan het programma. Dit alles onder begeleiding van een LEFF-team. Dit team bestaat uit een projectleider, een coach voor voeding en gedrag, een beweegcoach en een assistent. De beweegcoach is meestal een combinatiefunctionaris, hij is bijvoorbeeld ook de schoolgymleerkracht van de kinderen. Doordat hij de kinderen al kent, is deelname aan het programma heel laagdrempelig. Daarnaast vindt LEFF plaats op scholen of wijkcentra: prettige, niet-klinische locaties. Ook dat zorgt voor toegankelijkheid.

De resultaten van de pilot zijn zo positief, dat bijna alle locaties in het voorjaar van 2015 opnieuw met LEFF beginnen. “Het was leerzaam, leuk en ik heb heel veel geleerd”, vertelt een enthousiaste LEFF-deelneemster op de Nationale Balans Top 2015, het jaarlijkse congres van Convenant Gezond Gewicht en Jongeren Op Gezond Gewicht dat eind januari plaatshad in Stadion Galgenwaard te Utrecht. Ook haar moeder is erg te spreken over het programma. “Ik vind het erg goed dat mijn dochter er zelf bij betrokken wordt. Het is nu niet meer mama die met een boze vinger wijst.”

Voordelen

Waarom zou je eigenlijk starten met LEFF? Om te beginnen is het gratis. Het is niet moeilijk of eng, het is gewoon heel gezellig! Je doet nieuwe contacten op en leert dat het helemaal niet duur of tijdrovend hoeft te zijn om gezond bezig te zijn. Je krijgt geen verwijten, maar tips waar je wat aan hebt.

Op Start-leff.nl vind je nog veel meer redenen om je op te geven voor LEFF.

Doe mee!

Kun jij of je kind wel wat hulp gebruiken bij het maken van gezonde keuzes en heb jij ook het lef om mee te doen? Kijk dan voor meer informatie en deelnemende locaties op de website en meld je aan.

Bron: LEFF
Foto: Twitter @IreneGruintjes

Publicatiedatum: 08-02-2015