Obstacle runs: fun in de modder
Lekker ploegen door de modder, springen over boomstammen en klimmen over netten. Waarom zou je gewoon gaan hardlopen als je het ook een stuk avontuurlijker kunt maken? Obstacle running, overgewaaid uit Engeland en de Verenigde Staten, wordt ook in Nederland steeds populairder.
Niks geen keiharde competitie: niet de snelste tijd is bij obstacle running belangrijk, maar het plezier en de fysieke en mentale uitdaging. Deelnemers behandelen elkaar niet als concurrenten, maar helpen elkaar om de obstakels te overwinnen.
Kruipen en klimmen
Een obstacle run is een hardloopevenement waarbij je onderweg geconfronteerd wordt met allerhande obstakels, zoals muren, autobanden, prikkeldraad waar je onderdoor moet kruipen en touwnetten waar je overheen moet klimmen. Reken er maar op dat je flink vies wordt, want ook modder en water zijn vaak vaste onderdelen van het parcours.
Mud, urban en fun
Obstacle runs zijn er globaal in drie verschillende vormen: mud runs, urban runs en fun runs. Bij een mud run gaat het parcours meestal door de natuur, een park of een crossbaan met veel water en zand; altijd goed voor spectaculaire foto’s van sporters die zwartgrijs zijn van de modder. Bij een urban run ga je dwars door de stad, met obstakels als trappen, auto’s en skatebanen. Bij een fun run staat plezier maken nog meer centraal. Meestal zijn de afstanden wat korter, hebben ze een speciaal thema en gaan de deelnemers kleurrijk uitgedost van start.
Competitie
Om je een beeld te geven van de populariteit van obstacle runs: de bekende Mud Masters, elk jaar in september in Biddinghuizen, heeft nu al meer dan 12.000 aanmeldingen binnen. Tegenwoordig kun je elk weekend wel ergens meedoen aan een obstacle run. Alleen voor komend weekend meldt de website Obstakels.com al vier evenementen en ook de komende tijd zijn er obstacle runs in het hele land.
Training
Klimmen, rennen, kruipen: daar moet je wel voor trainen. Het parcours van een obstacle run bouw je natuurlijk niet zomaar even na in je eigen achtertuin, dus moet je creatief zijn. Meestal kun je op de website van het evenement van tevoren al vinden hoe het parcours eruitziet. En obstacle runs bevatten vaak uitdagingen waarbij je je eigen lichaamsgewicht gebruikt. Daar kun je bijvoorbeeld op oefenen door push-ups, burpees, sprongoefeningen en oefeningen waarbij je jezelf optrekt te doen.
Tips en trucs
Ga je voor het eerst meedoen aan een obstacle run? Dan vind je op de website Obstakels.com tal van tips voor beginners. Voor zo’n eerste keer kun je bijvoorbeeld best je gewone hardloopschoenen dragen. Als je het leuk vindt, kun je daarna investeren in goede schoenen die niet te zwaar zijn, je veel grip geven en snel water afvoeren als je in de modder bent geweest. En neem voor na de run droge en warme kleding mee, schone en droge schoenen en een grote handdoek. Je zult het nodig hebben!
Bronnen: Obstakels.com en Active.com
Foto: Shutterstock
Publicatiedatum: 10-04-2015