Volg een ehbo-cursus
Een hockeybal tegen het gezicht, een tackle die net iets te hard uitpakt, een iets te harde aanvaring met het asfalt tijdens een flinke fietstocht, een polletje met een pijnlijke enkel als gevolg, een collega-sporter die ineens in elkaar zakt. Sport is leuk en ontzettend gezond, maar zeker niet zonder risico’s. Er gaat wel eens iets mis… Nu kun je natuurlijk denken: Dat lost een ander wel op. Maar je kunt ook verantwoordelijkheid nemen en zorgen dat jij degene bent die de pechvogel te hulp schiet. Goede eerste hulp kan erger voorkomen.
Uit Amerikaans onderzoek is gebleken, zo valt te lezen op Tym.nl, dat veertig procent van de onderzochte coaches niet opgeleid is om adequaat op te treden bij een ernstige blessure of ongeval. Het aantal andere vrijwilligers en ouders dat bekend is met eerste hulp en reanimatie ligt waarschijnlijk nog lager.
Wees voorbereid!
Het mooiste zou natuurlijk zijn als bij elke training of wedstrijd een ehbo’er aanwezig zou zijn. In de zwemwereld is dat al heel gewoon: een ehbo- én reanimatiediploma is verplichte kost voor badjuffen en -meesters. Zolang dit nog niet in de rest van de sport het geval is, is het aan ouders, vrijwilligers en sportbegeleiders om de handschoen op te pakken. Wees voorbereid!
In Nederland heeft echter nog geen twee procent van de mensen een ehbo-diploma. En dat terwijl de wachtkamers voor spoedeisende hulp wekelijks vol zitten. Hoe meer mensen eerste hulp kunnen verlenen en bekend zijn met reanimatie, hoe groter de kans dat een sportmaatje, jong én oud, een ernstig ongeval overleeft. Bij minder heftige ongelukken, zoals een botsing of een valpartij, kan goede eerste hulp erger leed voorkomen. Eerste hulp bij sportongevallen zorgt ervoor dat pechvogels minder lang buitenspel staan. Het herstel begint eigenlijk al op het moment dat de eerstehulpverlener te hulp schiet!
Cursussen
Wil je je ehbo-diploma halen, dan kun je in Nederland op vele plekken terecht. Een ehbo-cursus die echt gericht is op sport, vind je hier. Sta je vaak langs de lijn bij sportwedstrijden van je kinderen of begeleid je een jeugdteam? Kijk dan eens naar een cursus speciaal gericht op het verlenen van eerste hulp aan kinderen. Heb je een aanvullende verzekering? Dan wordt een ehbo-cursus in sommige gevallen nog vergoed ook.
Uiteraard ben je er niet met een ehbo-diploma alleen. Wil je echt iets betekenen op en rond de sportvelden, dan is het heel belangrijk om je kennis voortdurend op peil te houden. Vaak wordt deze nascholing al aangeboden door de instantie waar je je ehbo-cursus hebt gevolgd.
Tips
Veel mensen weten niet hoe ze bij ongelukken moeten handelen. Test wat jij weet van eerstehulpverlening aan kinderen op Iedereenehbo.nl. Of bekijk de volgende basistips.
Is er sprake van een serieus ongeval, neem dan in elk geval de volgende stappen:
- let op gevaar;
- ga na wat er is gebeurd en informeer daarna wat het slachtoffer mankeert;
- stel het slachtoffer gerust en zorg voor beschutting;
- zorg voor professionele hulp;
- verplaats het slachtoffer bij voorkeur niet - help hem op de plaats waar hij ligt of zit;
- bel 112;
- meld het aantal slachtoffers, om welk letsel het vermoedelijk gaat en via welke ingang/route de hulpdiensten het beste kunnen aanrijden;
- zorg voor vrije toegangswegen voor de hulpdiensten naar het slachtoffer;
- volg de aanwijzingen van de hulpdiensten en geef antwoord op hun vragen.
Dit is een bewerkte versie van een artikel dat eerder verscheen op Tym.nl.
Aanvullende bronnen: Ehbo.nl en Iedereenehbo.nl
Foto: Shutterstock
Publicatiedatum: 19-04-2015