Smakelijk sportief: lentillesoep met paprika

Ingrediënten

40 gram groene linzen, gewassen
50 gram parelgort
500 ml water
10 ml olijfolie
30 gram ui, grof gesnipperd
Rode, gele en groene paprika, in totaal 200 gram (= circa 3 halve paprika’s), in grove stukken gesneden
100 gram tomaat, in grove stukken gesneden
Peper naar smaak
2 theelepels groentebouillonpoeder
1 theelepel gedroogde Provençaalse kruiden

Bereidingswijze

  • Zet de linzen en de gort op met het water en laat dit circa 20 minuten zachtjes doorkoken, met de deksel op de pan.
  • Verhit de olijfolie in de wok.
  • Smoor de ui, paprika, tomaat, peper, groentebouillonpoeder en de Provençaalse kruiden 2 minuten.
  • Giet de gegaarde linzen en gort inclusief het kookvocht erbij en roer nog even goed door.

Bereidingstijd

30 minuten

Voedingswaarde

Energie: 441 kilocalorieën
Eiwit: 18 gram
Vet: 12 gram
Koolhydraten: 66 gram
Voedingsvezels: 17 gram

Kookweetje

Linzen zijn peulvruchten. Peulvruchten vallen niet in de categorie groenten, maar zijn zetmeelhoudende en graangewassen, net als aardappelen, rijst en pasta. Ze bestaan voornamelijk uit koolhydraten. Linzen bevatten, in tegenstelling tot aardappelen/rijst/pasta, wel meer (plantaardige) eiwitten. Een goede eiwitbron voor vegetariërs dus!

Het zachtjes koken met de deksel op de pan is belangrijk om het water niet te laten verdampen. Kook linzen nooit met zout, want dan kookt de peulvrucht stuk.

Bron: Brenda Frunt en Erik te Velthuis (Nieuwegein 2011), Goud op je bord, ISBN 978-90-5472-176-5
Foto: Michel Zoeter

Publicatiedatum: 04-05-2015