Maak je training zwaarder met extra gewichten

Als je aan krachttraining doet stelt je lichaam zich na een tijdje in op een bepaalde belasting. Voer je die belasting in de loop van je trainingsprogramma niet steeds een stapje op, dan blijf je op een bepaald niveau hangen. Daarom moet je belasting zogezegd progressief zijn, dus elke paar trainingen weer net iets zwaarder dan daarvoor.

Spelen met gewicht

Er zijn drie klassieke manieren om je krachttraining zwaarder te maken. Die heten in krachttrainingstermen weight resistance, indirecte overload en directe overload. Bij weight resistance probeer je met hetzelfde gewicht geleidelijk steeds meer herhalingen te maken. Bij indirecte en directe overload speel je juist met het gewicht van je dumbbells of halters, of van het ijzer van je krachttrainingsapparaat.

Overload

Bij indirecte overload verhoog je om de paar trainingen het gewicht waarmee je je oefeningen doet. Zo bouw je meer spiermassa en kracht op dan wanneer je met hetzelfde gewicht blijft trainen. Bij directe overload ga je nog een stapje verder. Je begint met een bepaald gewicht waarmee je tien herhalingen maakt. Zodra je spieren opgewarmd zijn pak je een zwaarder gewicht waarmee je opnieuw tien herhalingen doet. Daarna pak je een gewicht dat nog een paar kilo zwaarder is en waarmee je acht herhalingen maakt, om je sessie te besluiten met het zwaarste gewicht, waarmee je zes herhalingen doet.

Spieren prikkelen

Deze laatste vorm van krachttraining prikkelt je spieren heel intensief, maar let wel op: het risico op blessures is ook groter. Doe dus een goede warming-up voordat je aan deze vorm van krachttraining begint en zorg dat je de oefeningen correct uitvoert. Laat je begeleiden door een trainer als je niet zeker bent van je zaak of als je deze vorm van training voor het eerst gaat doen.

Bron: Eigen kracht

Foto: Shutterstock

Publicatiedatum: 05-06-2015