Gebruik een hardlooplogboek als trainingsmiddel

Een notitieblok, een spreadsheet op je computer of misschien wel een weblog: je kunt ze allemaal gebruiken als hardlooplogboek. Na elke training schrijf je er de gegevens in die jij relevant vindt, bijvoorbeeld de datum, plaats, gelopen afstand en tijd en je algemene gevoel bij de sessie. 

Zelfvertrouwen

Klinkt makkelijk, maar waarom zou je eigenlijk een hardlooplogboek bijhouden? Ten eerste is een logboek een goede bron van motivatie. Zodra je je afgelegde kilometers gaat opschrijven, krijg je het gevoel dat je echt iets gepresteerd hebt en dat geeft zelfvertrouwen. En als je ziet dat het je lukt om steeds langer achter elkaar hard te lopen of dat je een afstand in een steeds snellere tijd weet af te leggen, dan geeft dat een boost.

Leer jezelf beter kennen

Ook helpt een logboek je om meer over jezelf als hardloper te weten te komen. Je bouwt een persoonlijke hardloopgeschiedenis op waar je op terug kunt kijken en waar je van kunt leren. Als je ziet welke manier van trainen jou het meeste resultaat heeft opgeleverd, dan kun je die informatie gebruiken om nog meer successen te boeken.

Gegevens bijhouden

Ron Hill, voormalig Brits marathonkampioen, begon al in 1956 met het bijhouden van een hardlooplogboek. "Ik zat nog op school en wilde wat gegevens bijhouden van hoeveel dagen per week ik hardliep en hoe dat invloed had op mijn wedstrijden", vertelt hij op de website van Asics. "Ook hield ik de gegevens van mijn wedstrijdresultaten bij."

Tot in detail

Ook Hill, die het voor elkaar kreeg om wedstrijden te lopen in honderd verschillende landen, gebruikte de gegevens uit zijn logboek als inspiratie om meer successen te boeken. Terugkijkend op zijn marathonprestaties in 1970 tijdens de Commonwealth Games in Edinburgh, waar hij de grens van 2:10 uur voor de tweede keer verbrak, herinnert hij zich nog het volgende: "Voor mijn tijd van 2:09:28 uur in Edinburgh kon ik tot in detail terugkijken op mijn vijf eerdere beste lange afstanden en mijn laatste twee weken van de training tot in de puntjes plannen."

 

Onmisbaar dagboek

Een prachtig trainingsmiddel dus, zo’n hardlooplogboek. In het begin kost het even wat extra moeite om je resultaten te registreren, maar je logboek zou na een paar weken zomaar eens uit kunnen groeien tot een onmisbaar dagboek met niet alleen gegevens over afstanden en tijden, maar ook gesprekken, gedachten, gevoelens en ideeën die je tijdens het hardlopen had.

 

Bron: Asics

Foto: Shutterstock

Publicatiedatum: 28-07-2015