Sport van de maand: kitesurfen

Kitesurfen behoort tot de zogenaamde extreme sports, en daarom is veiligheid extra belangrijk. Het is niet een sport die je zomaar even onder de knie krijgt door in je eentje het water op te gaan. Het beste startpunt is les nemen bij een erkende school met gecertificeerde instructeurs. Let er daarbij op dat er met goed materiaal wordt gewerkt, dat de locatie geschikt is – met liefst ondiep water – en dat de instructeurs weten waar ze het over hebben.

Van 7 tot 70

Die tips geeft Matthijs Katsma van KiteMobile, één van de bij het Watersportverbond aangesloten kitesurfscholen. Leeftijd is bij leren kiten niet belangrijk, zegt hij, iedereen kan de sport snel onder de knie krijgen. “De jongste student begon al met 7 jaar en de oudste ooit was 72”, vertelt Matthijs. “Je kunt op elke leeftijd beginnen met kitesurfen.”

undefined

De kick van het kiten

Bij kitesurfen kun je enorme snelheden behalen. Het wereldrecord ligt zelfs boven de 100 kilometer per uur. Meer ervaren kitesurfers maken er ook nog hoge sprongen bij, spectaculair om te zien. Wat is nou de kick van het kiten? “Eigenlijk moet je die zelf ervaren”, zegt Matthijs. “Maar ik denk dat het de toegankelijkheid van het ervaren van de kracht van de wind is. Je ervaart die kracht sterker dan bij zeilen, terwijl windsurfen technisch veel ingewikkelder is dan kitesurfen.”

undefined

Slimme keuzes

Natuurlijk horen bij een extreme sport risico’s en afraders. Het grootste risico loop je volgens Matthijs als je slechte keuzes maakt. “Als je goede keuzes maakt, dan is kitesurfen niet gevaarlijk. Als je slechte keuzes maakt, is alles gevaarlijk. Dat geldt net zo goed voor autorijden of fietsen. Als beginnende kitesurfer is het raadzaam om op een nieuwe locatie aan een local te vragen naar goede tips. En als het stormt, maar je gaat toch kiten omdat het je enige vrije dag is, bedenk dan goed of dat bij je niveau past.”

Goede wind

Voor de ideale omstandigheden zitten we in Nederland goed: het is heel vaak goed weer om te kiten. “Daarom behoren er ook drie Nederlandse kitesurfers tot de top vijf van de wereld”, weet Matthijs. “We hebben hier vaak goede wind. Windkracht 2 tot 5 is ideaal.”

Kies je kitespot

Op binnenwater is kitesurfen officieel verboden in Nederland, maar er is een uitzondering gemaakt voor de kustwateren en plekken waar alsnog toestemming is gegeven. Let daar goed op als je gaat kitesurfen, want de boetes zijn behoorlijk hoog. Kijk bij het kiezen van je kitesurfspot ook naar de windrichting. Bij een aflandige wind kun je beter niet het water op gaan. De Noordzeekust biedt voldoende ruimte voor alle watersporters, waarbij je rekening dient te houden met andere badgasten.

Kitekamp

Kun je al kitesurfen, maar wil je graag meer? Ga dan eens op kitesurfkamp of ga bijvoorbeeld kitezeilen, snowkiten of gebruik de vlieger als middel om je voort te laten trekken. Want de mogelijkheden zijn eindeloos, vertelt Matthijs: “In vijftien jaar tijd is het materiaal zo ontwikkeld dat vliegeren toegankelijk is geworden voor iedereen, maar ook op alle ondergronden: water, land of sneeuw, op vlak water of juist in de golven.”

undefined

Bronnen: Watersportverbond en KiteMobile

Foto's: Shutterstock (header) en KiteMobile (overige beelden)

Publicatiedatum: 06-08-2015