Vanaf vandaag is het hockeybitje verplicht

Als hockeyer herinner je je het vast nog wel: in een wedstrijd in de hoofdklasse tussen Amsterdam en Rotterdam in het seizoen 2013/2014 raakte Seve van Ass tien tanden kwijt nadat hij door de stick van Valentin Verga in zijn gezicht werd geraakt. Meteen na het incident brandde er een flinke discussie los over het wel of niet verplicht stellen van mondbescherming.

Gebroken kaak

Uit onderzoek van de KNHB bleek vervolgens dat er jaarlijks zo’n 5.900 gevallen zijn waarbij hockeyers letsel oplopen aan hun mond. Dit varieert van een tand door de lip of een gebroken tand tot een gebroken kaak of tanden die uit de mond vallen. Reden genoeg om het dragen van mondbescherming tijdens een wedstrijd per 1 augustus 2015 verplicht te stellen.

Voor iedereen verplicht

De verplichting van het dragen van een bitje geldt voor alle categorieën hockeyers (junioren, senioren en veteranen) tijdens door de KNHB georganiseerde wedstrijden. Alleen om medische redenen kun je ontheffing aanvragen bij de KNHB. Meer informatie over deze dispensatieregeling vind je op de website van de hockeybond.

Spelhervatting

Ook een paar spelregels worden met ingang van het seizoen 2015/2016 aangepast. Zo wordt de huidige lange corner vervangen door een spelhervatting voor de aanvallende partij op de 23-meterlijn, recht tegenover de plek waar de bal over de achterlijn gegaan is. Een aanvallende vrije slag binnen vijf meter van de cirkelrand wordt voortaan genomen op de plek van de overtreding. De bal wordt niet meer teruggelegd tot een plek vijf meter buiten de cirkel.

Groene kaart

Krijg je tijdens een wedstrijd een groene kaart, dan geldt die vanaf nu niet alleen meer als waarschuwing, maar ook als tijdstraf van twee minuten. In Nederland blijft een wedstrijd uit twee helften van 35 minuten bestaan, en dus niet uit vier kwarten van een kwartier zoals bij internationale wedstrijden. Bij een strafcorner of doelpunt wordt de tijd niet veertig seconden stilgezet.

Schouderhoogte

Tijdens wedstrijden in de seniorencompetitie mogen spelers de bal op elke plaats in het veld op een gecontroleerde manier stoppen, ontvangen, laten afketsen en spelen op elke hoogte, ook boven schouderhoogte, tenzij dit gevaarlijk is of leidt tot gevaarlijk spel. In de juniorencompetitie is dit anders. Daar mag de bal niet boven schouderhoogte komen. Alleen een (doel)verdediger mag een schot op doel boven zijn schouder met zijn stick stoppen of laten afketsen.

Bronnen: KNHB en NOS.nl.

Foto: Shutterstock

Publicatiedatum: 01-08-2015