Verlicht migraine met sport
Vandaag is de laatste dag van de Migraineweek, in het leven geroepen om meer begrip te krijgen voor mensen die aan migraine lijden. Voor veel mensen met migraineklachten kan bewegen een gunstig effect hebben.
Migraine is meer dan gewoon een beetje hoofdpijn hebben. Ben je misselijk als je hoofdpijn hebt, hinderen licht en geluid je en ben je door je hoofdpijn niet in staat om je dagelijkse dingen te doen? Dan heb je waarschijnlijk migraine. En daarin sta je niet alleen. Maar liefst één op de vijf Nederlanders krijgt gedurende zijn leven te maken met migraineklachten.
Het voornaamste kenmerk van migraine is hevige, kloppende hoofdpijn, die in aanvallen optreedt van minimaal 4 en maximaal 72 uur en verergert bij de geringste activiteit. Vrouwen hebben vaker last van migraine dan mannen.
Oorzaken
De precieze oorzaak van migraine is niet bekend. Vaak komt het bij meerdere personen binnen een familie voor. Mogelijk speelt erfelijke aanleg dus een rol.
Daarnaast zijn er omstandigheden die een migraineaanval kunnen uitlokken, zoals bepaalde emoties (denk aan stress, angst, neerslachtigheid en vermoeidheid), bepaalde bewegingen (zoals buigen, bukken en het tillen van zware voorwerpen), veranderingen van klimaat en weersomstandigheden en een snelle daling van luchtdruk. Ook een sterke prikkeling van zintuigen kan een migraineaanval opwekken: fel licht, het testbeeld van tv of pc en scherpe geuren zijn hier voorbeelden van. Hormonale veranderingen (denk aan menstruatie, menopauze en het gebruik of stoppen met de anticonceptiepil) hebben eveneens invloed op het ontstaan van migraine. Ook andere medicamenten, zoals slaapmiddelen, pijnstillers of antibiotica, kunnen een aanval veroorzaken. Voeding en alcoholgebruik spelen eveneens een rol. Tot slot zijn een kaak- en voorhoofdsholteontsteking en allergieën bekende boosdoeners.
Bewegen
Migraine kan dus allerlei oorzaken hebben. Gelukkig zijn er aanwijzingen dat sportbeoefening kan bijdragen aan een vermindering in duur of regelmaat van de migraineaanvallen. In het stadium van de waarschuwingstekens, zoals beginnende hoofdpijn, overactiviteit of een doof gevoel in de vingers, zou je een aanval zelfs kunnen voorkomen door te gaan sporten.
Geschikte sporten zijn duursporten (met een matige intensiteit), zoals wandelen, hardlopen, zwemmen en fietsen, maar bijvoorbeeld ook verschillende ontspanningsactiviteiten, zoals tai-chi en yoga.
Minder geschikt zijn sportactiviteiten op grote hoogte (bergsport, wintersport, vliegsport) of diepte (sportduiken) en bij extreme hitte. Dat kan een verhoogde kans op hoofdpijn geven. Ook zeer explosieve sporten (denk aan sprinten en gewichtheffen) kunnen een migraineaanval uitlokken.
Tips
Heb je last van migrainehoofdpijn en wil je kijken of bewegen de klachten verminderen? Volg dan onderstaande tips, afkomstig van Sportzorg.nl:
- Ontspanning start met plezier: kies een activiteit die je leuk vindt en die bij je past. Probeer verschillende activiteiten. Zo kom je erachter waar je je het prettigst bij voelt.
- Sommige mensen met migraine hebben een verminderde controle over hun armen en benen. Met een goede warming-up en cooling-down voorkom je blessures.
- Beweeg samen met anderen. Dat is niet alleen gezellig, maar is ook goed voor je motivatie.
- Vertel je sportmaatje of begeleider dat je last hebt van migraine.
- Bouw de duur en intensiteit van het sporten langzaam op.
- Onderbreek je beweegactiviteiten wanneer je een migraineaanval voelt aankomen.
- Streef ernaar een halfuur per dag te bewegen, liefst elke dag.
- Draag goede sportschoenen.
- Schijnt de zon? Bedek je hoofd dan met een petje.
- Drink en eet voldoende.
- Vergeet niet te genieten!
Op de website van de Migraineweek kun je middels een zelftest onderzoeken of jouw hoofdpijn migraine is of een ander soort hoofdpijn.
Bronnen: Sportzorg.nl en Migraineweek.nl
Foto: Shutterstock
Publicatiedatum: 13-09-2015