Indoor cycling: werk aan je power op de fiets

Power is kracht. Maar power en kracht kunnen verschillende betekenissen hebben, ook op de fiets. Bijvoorbeeld de hoeveelheid werk die je al fietsend verzet of de hoeveelheid energie die je gebruikt in de minuten dat je aan het trappen bent.

Power-formule

Maar zo simpel is het niet als we het hebben over indoor cycling: het gaat dan om de formule kracht x snelheid = watts. Kort gezegd: power gaat erom met hoeveel kracht en met hoeveel snelheid jij op de pedalen trapt om ze rond te krijgen. Daarmee produceer je een hoeveelheid watts, die iets zegt over de power die jij levert.

Alleen met jezelf vergelijken

En daarmee heb je iets dat je echt kunt meten. Het is alleen niet eerlijk om jouw power te vergelijken met die van je sportmaatje, of van iemand anders die ook in de sportschool aan het trainen is. Eigenlijk is de enige vergelijking die je mag maken die met je eigen gegevens uit het verleden. Dan zegt jouw power van vandaag iets over hoe hard je traint, wat je al bereikt hebt tijdens de training die je nu aan het doen bent, of er een stijgende lijn zit in jouw sportprestaties en wat je kunt doen om die nog verder omhoog te laten gaan.

Power-zones

Meestal kun je op het scherm van je fiets aflezen wat jouw power is, door te kijken naar de hoeveelheid watts. Maar niet alle indoor bikes laten dit zien. Je kunt dan ook zelf meten wat jouw power is, met je eigen power-zonesysteem, gebaseerd op je hartslag, de weerstand die je hebt ingesteld en de snelheid waarmee je fietst:

  • zone 1 voelt erg licht aan;
  • zone 2 voelt redelijk licht aan;
  • zone 3 voelt gemiddeld aan;
  • zone 4 voelt erg zwaar aan;
  • zone 5 staat voor wat je maximaal aankan.

Jezelf verbeteren

Bij elke work-out nauwkeurig vastleggen in welke zones jij je bevindt, kan je helpen om je vooruitgang goed te meten, en om je prestaties in de loop van de tijd te verbeteren. Het geeft je regelmatig feedback, waarmee je steeds beter wordt. Zo kun je bijvoorbeeld steeds sneller een heuvel of berg beklimmen of steeds snellere sprintjes of tijdritjes doen. Maar dat niet alleen, het kan je ook helpen om je beenspieren sterker te maken en extra uitdagingen aan te kunnen op de fiets, binnen én ook buiten.

Actieve rust

Wil je werken aan jouw power? Dan is het belangrijk dat je voeten goed in de pedalen zitten. Hoe meer controle je hebt over de pedalen, hoe harder je kunt trappen. Ook is het slim om in je training korte periodes van actieve rust in te bouwen, dus waarin je de pedalen rustig rond trapt. Als je die afwisselt met sprints waarin je voluit gaat, dan gaat je power veel sneller omhoog dan wanneer je tussen het fietsen door steeds volledige rustpauzes neemt.

 

Bron: Verywell.com

Foto: Shutterstock

Publicatiedatum: 02-09-2016