Zo maak jij het sporten makkelijker voor iemand met een handicap
Naar een sportvereniging, het zwembad of de sportschool gaan lijkt vanzelfsprekend, maar voor mensen met een handicap is dat lang niet altijd het geval. De campagne ‘Meedoen met een handicap’ roept je op om zaken, ook als het om sporten gaat, eens vanuit het perspectief van iemand met een handicap te bekijken.
Een hoge drempel, het ontbreken van liften, een assistentiehond die niet naar binnen mag: het zijn allemaal dingen die het knap lastig kunnen maken om als je een handicap hebt zomaar naar een vereniging, zwembad of sportschool te gaan.
Meedoen
Staatssecretaris Martin van Rijn van VWS heeft daarom half januari het startsein gegeven voor de campagne ‘Meedoen met een handicap’. “Gelijke dromen beginnen met gelijke kansen”, vertelt hij. “Nederland telt meer dan 2 miljoen mensen met een of meerdere handicaps. Deze campagne roept ons op het eens vanuit het perspectief van iemand met een handicap te bekijken. Dat werkt! En dan zie je ook dat kleine aanpassingen soms een groot verschil maken.”
Blinddoek
Zo kun je binnen een sportclub bijvoorbeeld eens een rolstoel lenen en dan kijken of je de kantine en het toilet nog wel binnen kunt komen. Of doe eens een blinddoek voor en loop dan een rondje door de kantine om te ervaren hoe dat is voor iemand die blind is. Je ontdekt dan vanzelf welke aanpassingen er eventueel nodig zijn.
Meer dan hun beperking
Behalve aanpassingen die je aan het gebouw kunt doen, zoals het verwijderen van drempels bij de entree, het toevoegen van leuningen bij trappen, tafels op zeventig centimeter hoogte zodat iemand met een rolstoel makkelijk kan aanschuiven en de toiletten goed toegankelijk maken, is het ook goed om te onthouden dat mensen met een handicap veel meer zijn dan hun beperking alleen en dus ook heel wat meer te vertellen hebben.
Niet altijd op zoek naar hulp
Spreek mensen met een handicap daarom rechtstreeks aan in plaats van alleen met de begeleider te praten en maak niet altijd van de handicap het gespreksonderwerp. Het is ook niet zo dat mensen met een handicap continu op zoek zijn naar hulp. Je hoeft die dus ook niet telkens aan te bieden. Als ze iets nodig hebben, dan vragen ze het wel. Mensen met een handicap willen vooral net als iedereen behandeld worden en gewoon lekker meedoen.
Woorden
Let ook op de woorden die je gebruikt. Je spreekt niet over gehandicapten, maar over mensen met een handicap of over mensen met een beperking. Mensen zijn immers veel meer dan hun handicap alleen. Is de handicap niet belangrijk, dan benoem je die niet. Woorden als ‘gehandicapten’, ‘mensen met een gebrek’, ‘gebrekkigen’, ‘mindervaliden’, ‘andersvaliden’ en ‘invaliden’ kun je beter niet in je mond nemen.
Houvast
Op de website die bij de campagne hoort, geven mensen met verschillende handicaps ook zelf goede tips over hoe je het beste met hen kunt omgaan. Derk bijvoorbeeld, een autist met ADD, een beperking die op het oog niet zichtbaar is. “Heb geduld om rustig een gesprek op te bouwen en een gemeenschappelijk onderwerp te zoeken. Wees duidelijk over wat je verwacht. Autisten hebben behoefte aan houvast. En wees niet degene die een autist beperkt. Laat autisten zijn zoals ze zijn en geef hen de ruimte.”
Sterkste kant
En Thomas, die in een rolstoel zit sinds hij twee jaar geleden een dwarslaesie opliep: “Vind ons niet eng, we zijn net als ieder ander. Geef ons de mogelijkheid om volledig deel te kunnen nemen aan onze samenleving. Geef ons de ruimte om ons van onze sterkste kant te laten zien.” Alle tips uit de campagne kun je vinden op www.meedoenmeteenhandicap.nl.
Bron: Rijksoverheid.nl en Meedoenmeteenhandicap.nl
Foto: Shutterstock
Publicatiedatum: 17-01-2018