Hoe kies je een geschikt dieet?
Is melk goed voor je of juist slecht? Is het verstandig om als sporter elke dag brood te eten of kun je het beter links laten liggen? Veel voedingsmiddelen zijn zo vaak in het nieuws, telkens op een andere manier, dat je al snel de draad kwijtraakt. En als je online diëtisten en voedingscoaches gaat volgen om te weten te komen wat nu écht goed is, dan kom je er al snel achter dat ook zij allemaal iets verschillends zeggen. Hoe scheid je het kaf van het koren?
Online zoeken naar informatie over voeding helpt je niet altijd verder. Typ in Google bijvoorbeeld maar eens eerst ‘melk gezond’ en daarna ‘melk ongezond’ in. Bij de eerste zoekopdracht krijg je ruim 500.000 resultaten, bij de tweede bijna 200.000. Een hele berg informatie die je niet veel verder brengt.
Laten zitten
Uit onderzoek van een zorgverzekeraar blijkt dat veel mensen die online zoeken naar informatie over voeding, en vervolgens geen of een tegenstrijdig antwoord vinden op hun vraag, het er dan maar helemaal bij laten zitten. Of ze vertrouwen op één bron die later niet betrouwbaar blijkt te zijn. Op de website Dieet dit Dieet dat, een initiatief van de Nederlandse Vereniging van Diëtisten, geeft diëtiste Claudia Bolleurs je daarom een paar hulpmiddelen om het kaf van het koren te scheiden.
Genuanceerd of niet
Het eerste dat Claudia je aanraadt: verdiep je in de persoon of de bron die jou advies geeft over voeding. Wie is het? Wat vertelt hij of zij nog meer? Is de informatie genuanceerd of presenteert deze persoon of bron dit als de enige juiste weg naar Rome? In dat laatste geval is het goed om alert te zijn, want als het om eten gaat, zijn er altijd meerdere mogelijkheden om gezonde keuzes te maken.
Hype
Focust iemand heel sterk op één oplossing, bijvoorbeeld dat je koolhydraatbeperkt moet gaan eten of dat superfoods onmisbaar voor je zijn? Dan is de kans groot dat het gaat om een hype: een tijdelijke trend die je niet per se helpt om gezonder te gaan eten. Koolhydraatbeperkt eten bijvoorbeeld werkt voor de ene persoon wel, maar voor de andere juist niet. En superfoods zijn best gezond, maar je kunt ook heel goed zonder.
Beloftes
Er zou ook een alarmbel bij jou moeten gaan rinkelen als iemand je gouden bergen belooft. Als iets te mooi klinkt om waar te zijn, dan is het dat vaak ook. Denk aan een zin als ‘Als jij doet wat ik zeg, dan garandeer ik jou dat…’ Voeding is belangrijk in een gezond eet- en leefpatroon, maar het is daarin nooit het enige element. Ook slaap, beweging, stress en emoties spelen een rol.
Gedragsverandering
Dat maakt dat een diëtist of voedingscoach jou de resultaten nooit kan beloven. Al was het ook maar omdat je, als je je voedingspatroon gaat veranderen, ook aan verandering van je gedrag moet werken. Je komt altijd in lastige situaties terecht die je in de verleiding brengen om toch weer andere keuzes te maken. Een coach of diëtist moet je ook leren hoe je daarmee omgaat, anders houd je het niet vol en bereik je alsnog niet je doel.
Makkelijke uitleg
Nog iets om alert op te zijn: Is de informatie die je leest of hoort makkelijk te begrijpen? Of wordt het zó ingewikkeld uitgelegd dat je de draad al snel kwijt bent? Dat laatste is ook een goede reden om het advies in twijfel te trekken. Begrijp je een advies of uitleg niet goed? Vraag de persoon dan om het op een makkelijke manier aan je uit te leggen. Iemand die geen goede inhoudelijke kennis heeft zal dan door de mand vallen, terwijl iemand die echt deskundig is de makkelijke uitleg met plezier geeft.
Val terug op het Voedingscentrum
Weet je echt niet meer wat je nu wel en niet voor waar moet aannemen? Dan kun je altijd nog terecht op de website van het Voedingscentrum. Je weet dan zeker dat de informatie uit een onafhankelijke bron afkomstig is. Het Voedingscentrum is immers een overheidsorganisatie die wetenschappelijk onderbouwde informatie geeft en niet betaald wordt vanuit de voedingsmiddelenindustrie.
Bron: Dieetditdieetdat.nl
Foto: Shutterstock
Publicatiedatum: 31-03-2018