Voorkom dikke vingers tijdens het wandelen

Sportarts Esther Schoots heeft het vermoeden dat het dik en stijf worden van je vingers tijdens het wandelen te maken heeft met de zwaartekracht. Je armen hangen naar beneden en dus gaat er veel bloed naar je vingers toe, het laagste punt van je armen.

Stijf en pijnlijk

Tegen de zwaartekracht in moet dat bloed vervolgens via je aderen terugstromen naar je hart. Omdat je tijdens het wandelen geen specifieke bewegingen maakt met je vingers, gaat dat een stuk lastiger dan normaal. Gevolg is dat je vingers dikker worden en daardoor ook stijf en soms pijnlijk gaan aanvoelen. 

Stokjes

Gelukkig kun je dit voorkomen door tijdens het wandelen aan vingergymnastiek te doen, oftewel je vingers goed te blijven bewegen. Een handig hulpmiddel hiervoor is om in je beide handen een stokje te dragen. Je moet dan automatisch de spieren in je hand gebruiken om de stokjes vast te houden, waardoor je vingers minder dik worden. Je kunt hier zelfs speciale wandelstokjes voor aanschaffen, met een lusje eraan dat je om je pols draagt zodat je de stokjes af en toe even los kunt laten. 

Haken

Draag je tijdens het wandelen een rugzak? Dan kun je onderweg ook af en toe je duimen achter de schouderbanden daarvan haken. Je houdt je handen dan even wat hoger, waardoor het bloed weer makkelijker gaat stromen.

Ringen

Heb je snel last van dikke vingers tijdens het wandelen? Dan kun je eventuele ringen die je draagt van tevoren beter afdoen. Niet omdat je vingers dan niet meer dik worden, maar wel omdat het onderweg pijn kan doen doordat de ringen gaan knellen. 

Overbelasting

Wees extra alert als je naast dikke en stijve vingers tijdens het wandelen ook andere klachten krijgt, zoals pijn die doorloopt naar je armen of jeukende huiduitslag. In dat geval ligt de oorzaak vermoedelijk ergens anders, bijvoorbeeld bij een allergische reactie of een overbelasting in de pees in je pols, je elleboog of je schouder.

Huisarts

Heel soms heeft een dikke en pijnlijke hand en/of arm ook te maken met een ader hoger in je arm of oksel die is afgesloten. Bij pijn die verder gaat dan je vingers, is het daarom altijd verstandig om contact op te nemen met je huisarts.

Bron: Sportzorg.nl

Foto: Shutterstock

Publicatiedatum: 02-04-2018