Waar let je op bij de aanschaf van nieuwe hardloopschoenen?
Kunnen jouw hardloopschoenen nog een tijdje mee of is het hoog tijd om een nieuw paar aan te schaffen? En in dat laatste geval: Hoe kies je dan de juiste schoenen?
Misschien ben je in de winter lekker doorgegaan met hardlopen, maar misschien pak je de draad ook pas weer op nu de lente in aantocht is. In beide gevallen is het slim om te checken of je schoenen wellicht aan vervanging toe zijn. En dat is vaak sneller dan je denkt.
Schokken
Zodra de buitenzool van je schoenen versleten raakt, ben je eigenlijk al aan de late kant met het vervangen van je hardloopschoenen. De tussenzool absorbeert de schokken die je lichaam tijdens het lopen te verwerken krijgt dan steeds minder goed, waardoor je een grotere kans loopt op een blessure.
Niet meteen weggooien
Dit betekent niet dat je je oude schoenen meteen weg moet gooien. Het is juist een goed idee om ze mee te nemen naar de winkel. Een goede verkoper kan namelijk aan de hand van de slijtage van jouw schoenzool al veel te weten komen over jouw voeten en je zo het beste advies geven bij het kopen van nieuwe schoenen.
Goed laten informeren
Lopen op goede hardloopschoenen kan het verschil maken tussen langdurig trainen met plezier of het oplopen van een vervelende blessure en het verliezen van je motivatie. Daarom is het des te belangrijker om je goed te laten informeren over welke schoenen het beste bij jouw loopstijl en lichaam passen, en om dat in een gespecialiseerde hardloopzaak te doen.
Vragen
Zorg dat je tijdens je bezoek aan de hardloopwinkel de antwoorden op enkele vragen paraat hebt. De verkoper wil bijvoorbeeld graag van je weten op wat voor terrein je (vooral) gaat lopen, welke afstanden je van plan bent te lopen en wat je budget is.
Juiste maat
Draag tijdens het passen van je schoenen de sokken die je ook aantrekt als je gaat hardlopen en let erop dat je de juiste maat kiest. Dat is niet altijd de maat die je ook als ‘gewone’ schoenmaat hebt: per merk kan er een verschil in zitten. Een verkoper in een gespecialiseerde sportzaak weet vaak exact hoe de maat bij bepaalde merken uitvalt.
Testrondje
Pas de schoenen niet alleen in de winkel, maar vraag of je er ook een testrondje op mag rennen: binnen of buiten. Zo voel je of ze echt goed zitten. Wees ook niet te bescheiden om te vragen of je nog een ander paar schoenen mag passen. Zo kun je goed het verschil tussen meerdere paren voelen.
Ruimte bij je tenen
Check net als bij het passen van gewone schoenen of je genoeg ruimte overhoudt bij je tenen. Ga hiervoor altijd staan, want daarbij schuift je voet een stukje naar voren in je schoen. Je hebt minimaal vier millimeter ruimte nodig tussen de toppen van je tenen en de rand van je schoen.
Naden
Ga ook even met je hand door de binnenkant van de schoenen. Je mag hierbij geen harde stikranden voelen. Voel je wel een stikrand, dan kun je bijvoorbeeld last krijgen van schuurplekken of van blaren.
Voetbed op maat
Heeft jouw voet extra ondersteuning nodig tijdens het hardlopen, bijvoorbeeld omdat je last hebt van een zogenaamde ‘doorzakvoet’? Dan kan het om blessures te voorkomen handig zijn om in plaats van het standaard voetbed in je hardloopschoenen te kiezen voor een voetbed op maat, oftewel een steunzool. Kies hier alleen voor als het echt nodig is, want anders kun je juist weer last krijgen van andere blessures. Twijfel je? Raadpleeg dan een fysiotherapeut of sportarts.
Goedkoop of duurkoop
Tot slot nog even over je budget: bepaal van tevoren wat je ongeveer aan je schoenen uit wilt geven, maar onthoud ook dat goedkoop duurkoop kan zijn. Raadt de verkoper je een paar aan dat net iets boven je voorgenomen budget ligt, maar dat wel erg lekker zit? Bedenk dan dat dit paar waarschijnlijk veel langer meegaat dan een ander paar schoenen dat snel slijt en niet lekker zit. De investering waard dus.
Bronnen: Hardlopen.nl en Sport.nl
Foto: Shutterstock
Publicatiedatum: 05-06-2018