Beter wandelen dan fietsen

Omdat de snelheid bij een wandeling lager ligt dan wanneer je aan het fietsen bent, zien we wandelen vaak als minder intensief en daardoor minder goed voor je. Maar een ander verschil tussen beide sporten is dat je voeten tijdens een wandeling vele malen contact maken met de grond, iets dat bij fietsen niet gebeurt omdat je voeten dan op de trappers staan.

Oppepper voor de hersenen

Dat contact met de grond zorgt ervoor dat het bloed beter door je aderen stroomt, en dat geeft vervolgens ook je hersenen een oppepper. Een effect dat uitblijft tijdens een fietstocht, zo blijkt uit onderzoek van de universiteit van New Mexico.

Zachte oefeningen

Eerdere onderzoeken toonden ook al positieve effecten van wandelen aan. Zo is het een goed middel om de kans dat je de ziekte van Alzheimer krijgt te verlagen. “Zachte oefeningen, zoals stappen, zijn dus wel degelijk nuttig voor de hersenwerking”, vertelt onderzoeker Ernest Greene.

Alle kleine beetjes helpen

Zelfs een heel korte wandeling helpt al om de bloedsomloop naar je hersenen te vergroten en daarmee je geheugen in goede conditie te houden en de kans op een beroerte drastisch te verlagen. En dat is goed nieuws, want drie tot vijf minuten lopen, dat kun je altijd inpassen in je dag. Denk maar aan een wandelingetje naar de supermarkt of de brievenbus, je auto iets verder van je werkplek parkeren of een korte lunchwandeling.

10.000 stappen

En hoe zit het dan met de regel van 10.000 stappen, die je elke dag zou moeten zetten? Die blijft volgens sportarts Frank Pauwels gewoon van kracht. “Die richtlijn van 10.000 stappen is niet zomaar uit de lucht gegrepen. Studies hebben aangetoond dat de gemiddelde mens met een zittend beroep 6.000 stappen per dag zet. Die 4.000 extra stappen komen overeen met een halfuur per dag meer bewegen.”

Bron: Hln.be

Foto: Shutterstock

Publicatiedatum: 20-05-2019