Sneeuw en ijs in de lockdown

Onder de huidige regels mag je naar buiten met mensen van je eigen huishouden, of in je eentje met één iemand van buiten je eigen huishouden. Dat betekent dat je sneeuwballen mag gooien met je eigen huishouden, of mag gaan schaatsen met één vriend of vriendin, dus in een groepje van twee mensen. Houd afstand van anderen en voorkom groepsvorming. Als het te druk wordt, ga dan weg.

De huidige lockdown maatregelen zijn er onder meer om reisbewegingen te beperken. Wil je gaan schaatsen op natuurijs of op de kunstijsbaan, doet dit dan alleen bij de lokale (natuur)ijsvereniging in jouw dorp of stad. Veiligheid staat hierbij voorop. Informeer bij jouw lokale (natuur)ijsclub wat de mogelijkheden zijn. Verder moet je je natuurlijk houden aan de algemeen geldende coronamaatregelen.

De andere regels van de lockdown blijven natuurlijk ook gewoon gelden.

FAQ

- Mogen er toertochten op het ijs komen?

Sportwedstrijden en andere evenementen zijn verboden. Toertochten of andere schaatswedstrijden zijn dus niet toegestaan. Je kunt natuurlijk wel zelfstandig schaatsen, maar er mag geen tocht, wedstrijd of ander evenement georganiseerd worden.

- Mag er buiten koek en zopie zijn?

Koek en zopie organiseren wordt afgeraden. Dit zou opeenhoping van personen kunnen veroorzaken waardoor 1,5 meter niet in acht wordt genomen. Daarnaast geldt dat je in verband met het coronavirus alleen eten en drinken mag laten afhalen, en geen terras mag opbouwen.

- Mag er buiten op schaatsbanen worden geschaatst?

Ja. Schaatsen is een buitensport en dat is nog toegestaan. Je mag schaatsen met je eigen huishouden of samen met maximaal één volwassene van buiten je eigen huishouden. Dat mag alleen als je anderhalve meter afstand houdt onderling.

Kinderen tot en met 17 jaar mogen wel samen schaatsen of in de sneeuw spelen. Zij hoeven daarbij niet verplicht afstand te houden.

Natuurlijk is het niet de bedoeling dat er teveel mensen op een ijsbaan samenkomen. Beheerders van ijsbanen dienen hier, samen met lokale autoriteiten, zorg voor te dragen. Ziet u dat het druk is, ga dan weg.

Sportkantines en kleedkamers zijn gesloten. Publiek bij de schaatsbaan is niet toegestaan, net als bij alle andere sporten.

- Mag je met meerdere schaatsen of sleeën of anderszins winterpret beleven?

Schaatsen, sleeën, wandelen of anderszins genieten van het winterweer is toegestaan met je eigen huishouden of met maximaal één persoon van buiten je eigen huishouden.

Houd afstand van mensen van buiten je eigen huishouden, ook als je geniet van sneeuw of ijs. Zo houden we de kans op besmettingen zo klein mogelijk.

Als het te druk wordt op bepaalde plaatsen, zoals op een parkeerplaats of rondom een koffie-afhaalpunt, ga dan weg.

Als het echt te druk wordt, kan de burgemeester maatregelen nemen.

- Geldt er een bepaald advies tav buitenvertier met het oog op de komende kou?

Ook in de kou kan het coronavirus overspringen. Houd dus afstand, ga weg als het druk is en voorkom groepsvorming.

Het is belangrijk dat we door winterpret niet de druk op de zorg verhogen. Ben je niet helemaal zeker van de kwaliteit van het ijs, blijf dan thuis. Dat geldt ook voor gladheid op de weg.

Ga niet helemaal alleen het ijs op.

Houd met het plannen van een schaatstocht rekening met een tijdige terugkeer in verband met de avondklok.

 

Publicatiedatum: 08-02-2021