GLI: Samen Sportief in Beweging

Voor wie
Zit je niet lekker in je vel? Heb je overgewicht en al verschillende diëten geprobeerd? Verval je bij stress in oude gewoontes? Heb je weinig energie en voel je je futloos? Vind je het lastig om echt te ontspannen? Wil je meer bewegen maar weet niet hoe of waar je moet beginnen?

Dan is meedoen aan de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) misschien wel iets voor jou. De Gecombineerde Leefstijlinterventie is gericht op duurzame gedragsverandering om een gezonde leefstijl te bereiken én te behouden.

Wanneer mag je meedoen?
Je mag meedoen als je 18 jaar of ouder bent en overgewicht of obesitas heeft. Je hebt een verwijzing van de huisarts nodig. De huisarts bepaalt of je overgewicht of obesitas heeft aan de hand van je BMI. Je kan dit zelf nakijken wat je BMI is via bijvoorbeeld deze link. Als je BMI tussen de 30 en 40 ligt, dan mag je altijd meedoen aan de cursus. Ook als je een BMI van 25 of hoger hebt in combinatie met slaapapneu, artrose, in combinatie met een verhoogd risico op diabetes type 2 en hart- en vaatziekten of bij een ernstig vergrote buikomvang (mannen ≥ 102 cm, vrouwen ≥ 88 cm). 

Wat houdt het leefstijlprogramma in

  • Intake

De leefstijlcoach begeleidt je twee jaar om je te helpen gezonder te gaan leven. Je krijgt een intakegesprek met de leefstijlcoach die je vertelt over het programma en om te kijken of het programma ook bij je past. Je vertelt waar je graag aan zou willen werken. Samen maak je een plan voor de komende periode.

  • Basiscursus

De leefstijlcoach verwijst je door naar de basiscursus van 8 weken. Daar doen tussen de 12 en 15 deelnemers aan mee die twee jaar lang een vaste groep blijven. Zo doe je het echt samen, kun je elkaar stimuleren, van elkaar leren en elkaar ondersteunen. De fysiotherapeut en beweegcoach begeleid je 2 keer per week met sport en beweegactiviteiten en de diëtist 1 keer per week (voorafgaand aan de beweegactiviteit).

Tijdens de basiscursus maak je kennis met verschillende sporten in de wijk en de stad. De beweegcoach en leefstijlcoach helpen om een sportclub of beweegclub in de buurt te vinden voor na de basiscursus. Iets wat je leuk vindt, wat je kan betalen en wat je wil blijven doen. Zo kun je het bewegen blijven doen na de cursus. De diëtist gaat aan de slag met gezonde voeding, tussendoortjes, etiketten lezen, maar ook hoe je omgaat met emotie eten en hoe je omgaat met lastige momenten.

  • Groepsbijeenkomsten en individuele coaching

Na de basiscursus kom je tijdens het eerste jaar nog 3 keer met de eigen groep bij elkaar. Ook is er ruimte voor individuele coaching door de leefstijlcoach die je begeleidt bij een gezondere leefstijl zoals gezonder eten en meer bewegen. Samen zoek je naar oplossingen bij uitdagingen en problemen waar je tegen aanloopt gedurende het jaar.

In het tweede jaar zijn er weer 3 groepsbijeenkomsten met de eigen groep. Daarnaast heeft de leefstijlcoach nog 5 x persoonlijk contact om te helpen om de gezondere leefstijl vol te houden. Je bespreekt wat goed gaat en wat niet en om samen te zoeken naar oplossingen.

Samen Sportief in Beweging is een gezamenlijk programma van Sportbedrijf Deventer, Diëtistengroep NL, Fysio Axis Deventer en Wijk voor Elkaar

Meedoen?

Ben je gemotiveerd om mee te doen aan de gecombineerde leefstijlinterventie Samen Sportief in Beweging? Neem dan contact op met je huisarts voor het regelen van de doorverwijzing. De huisarts neemt contact op met de leefstijlcoach en zij belt je op voor het maken van een afspraak voor het intakegesprek.

Samen Sportief in Beweging wordt vergoed door de zorgverzekering uit de basisverzekering zonder gebruik te maken van het eigen risico. Het kost dus geen geld. Tijdens de basiscursus van 9 weken kost het je 3 uur per week om aan je gezondheid te werken. Het bewegen ná de basiscursus is wel op eigen kosten. De beweegcoach en leefstijlcoach zullen je helpen bij het vinden van een passende sport- of beweegactiviteit.

Dagen, data en locatie

De Basiscursus – locatie sv Helios start maandag 8 april 2024

De basiscursus vindt plaats op maandag tussen 15.00 – 17.00 uur (voeding + bewegen) en op donderdagochtend van 09.15 – 10.15 uur (bewegen), tenzij anders vermeld. 


Groepsbijeenkomsten – locatie De Scheg van 15.00 uur tot 16.30 uur

  • Maandag 2 september 2024
  • Maandag 2 december 2024
  • Maandag 3 maart 2025
  • Maandag 7 juli 2025
  • Maandag 3 november 2025
  • Maandag 9 maart 2026

Individuele coaching – locatie Helios, Scheg of Borgelerbad

De individuele coaching vindt plaats in nader overleg met jou als deelnemer. 

Uitvoering

Samen Sportief in Beweging wordt uitgevoerd door de volgende professionals:

Heeft u vragen? Neem contact op met Meriel Hendriks:

Heeft u vragen? Neem contact op met Meriel Hendriks: