Hinkstapspringen
Over deze sport
Hink-stap-springen is een atletiekonderdeel. Het valt, zoals de naam al zegt, onder de springonderdelen. Vaak wordt het verward met verspringen terwijl dit toch echt iets heel anders is. Hink-stap-springen bestaat namelijk uit drie opeenvolgende sprongen. Het wordt daarom ook wel de driesprong genoemd (in het Engels ‘triple jump’, in het Duits ‘dreisprung’).
Bij hink-stap-springen begint de atleet met de aanloop. Meestal is die zo’n 15 tot 19 passen lang. Dit mag de atleet zelf bepalen. Daarna worden respectievelijk een hink, een stap en een sprong gemaakt. De afzet van de hink gebeurt op de afzetbalk. Die balk is wit met een rode rand. De atleet moet zo dicht mogelijk bij die rode rand afzetten, omdat vanaf daar gemeten wordt. Als de atleet er dus dertig centimeter voor afzet, zal de meting die dertig centimeter niet meenemen. Als de atleet echter op de rode balk afzet, is de sprong ongeldig en wordt er helemaal geen afstand gemeten. Op de rode balk ligt plasticine. Dit is een soort rode klei waarin een afdruk gezien kan worden als de schoen de rode balk geraakt heeft.
Oké, de atleet heeft nu dus afgezet voor de hink. Nu moet hij landen op hetzelfde been als waarmee hij afgezet heeft (anders is het geen hink). Voor het gemak zeggen we dat de atleet met rechts heeft afgezet. Hij landt de hink nu op zijn rechterbeen.
Nu is het tijd voor de stap. Omdat de atleet net met rechts is geland, gaat hij nu afzetten met dat been voor de stap. De stap wordt geland op het andere been, links dus. De stap is eigenlijk een grote loopsprong. De atleet is de stap met links geland. Nu is het tijd voor het laatste deel: de sprong. Die wordt dus met links gemaakt. De sprong wordt geland in het zand. De meeste atleten landen met hun billen in het zand. De afdruk die het dichtbij de aanloop is - dus de minste afstand – wordt gemeten.
Foto's
Kenmerken
Sporttypen
- Atletiek
- Individueel
Sportkenmerken
- Concentratie
- Explosief
- Snelheid
- Conditie
- Ontspanning
- Kracht
- Techniek
- Coördinatie
- Behendigheid
- Mentaal
- Lenigheid
Doelgroepen
- Kinderen
- Volwassenen
- Jongens
- Meisjes
- Mannen
- Genderneutraal
- Vrouwen
Inspanning
- Licht
- Gemiddeld
- Zwaar
Moeilijkheidsniveau
- Gemiddeld